keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Vaatetusvinkkejä aikamatkaajalle Traconissa 6.9. klo 10

Reissun jälkeen minulla ei ollut herätessäni aivan selkeää käsitystä, missä oikein olin: kotona, Lontoossa vai jossain muualla ja missä ajassa? No, kyllä se pian selviäisi. Hämmennykseni ei juurikaan helpottanut, kun tukka pystyssä luin saapuneita viestejä aamutoimieni lomassa iltapäivällä.
Luento "talvipuutarhassa" su klo 10-10:45.
Täh? Mikä luento? Missä talvipuutarhassa? Minä sunnuntaina? Miksi niin aikaisin? Talvipuutarhasta tuli jostain syystä mieleen ensimmäisenä vain Talvipalatsi, sitten Finlaysonin palatsin talvipuutarha. Miksi luento Venäjän tsaareista? Olinko luvannut mennä kuuntelemaan jotain historialuentoa Huhuun kanssa?

Sitten vihdoin kirkastui! Huhuun kanssa tosiaan! Viikonloppuna on Tracon, ja Huhuu on ilmoittanut meidät sinne pitämään Vaatetusvinkkejä aikamatkaajalle -pukuluentoa, ja sen aika ja paikka oli nyt viimein selvinnyt. Hetken tuijotin valkoisia kaakeleita pohtien, montako päivää sunnuntaihin on ja missä vaiheessa valmistelut olivat. Siinä vaiheessa, että oli napattava läppäri reppuun ja koomapirtelö korvien välissä hölskyen suunnattava Herwoodiin.

Ainakin luennon tekeminen on ollut hervottoman hauskaa. Tiukasti asialinjalla koko ajan.
"Imitoinko mä lyijymyrkytyksen punerrusta silmien ympärillä?"
"Selvitystyö aikakaudesta" -> "Selviytyisitkö aikakaudesta?"
"Tää on hyvä, tässä näkyy pyllykin. Otetaan tää kuva."

Vaatetusvinkkejä aikamatkaajille
Traconissa sunnuntaina 6.9.2015 klo 10.00-10.45, Tampere-talon Talvipuutarha

Ethän halua herättää ylimääräistä huomiota paikallisten keskuudessa? Viikinki vai viktoriaani, ja mitä ihmettä on hameen alla? Jotkut juoksevat halki historian punaiset tennarit vilkkuen, mutta haluaisitko sinä sulautua joukkoon ja olla oikeasti katu-uskottava menneillä vuosisadoilla?

Luennolla käydään läpi asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon historiallista pukua suunniteltaessa. Mitä merkitystä on vaatteen siluetilla, väreillä ja materiaalivalinnoilla? Mitä muuta pitää muistaa, jotta kokonaisuus huokuisi mennyttä aikaa halvan naamiaisasun sijaan? Luennolla ei keskitytä esittelemään aikakausien muotia vaan puhutaan ensisijaisesti siitä, mikä tekee historiallisesta puvusta historiallisen puvun ja kuinka saavutetaan ajanmukainen kokonaisuus. Vastaamme kuitenkin enemmän kuin mielellämme yleisön kysymyksiin puvuista ja muodista niin luennolla kuin sen jälkeenkin. Kysymyksiä voi vaikka jo etukäteen jättää tämän postauksen kommenttiosioon. Kerromme myös, mistä etsiä vinkkejä ja tietoa omaan pukuprojektiin.

Luennoitsijoille on kertynyt matkakokemusta halki länsimaisen historian aina viikingeistä viktoriaaneihin. Matkalla on opittu kömmähdysten ja kantapäiden kautta, ja kummankin vaatekaapissa kummittelee pukuja, jotka eivät enää näe päivänvaloa kuin korkeintaan materiaalina ompelupöydällä. Toisella on taskussa maisterin paperit historiasta ja toisella vain pohjaton tiedonjano ja palo loikkia ajasta toiseen. 

Kuva: Teemu Laukkarinen

Kuva: J. Manninen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti